Webbutveckling är en komplex process och det är lätt att missa viktiga saker. Beroende på erfarenhet inom webbutveckling kan man råka göra misstag som gör webbplatsen långsam och svåranvänd, vilket skrämmer bort användarna. Vi ska titta på de 6 vanligaste misstagen vid webbutveckling och hur du undviker dem!
1. Det finns ingen bra projektplan för webbutvecklingen
Som med alla projekt behövs det en bra plan som leder projektet mot det uppsatta målet. Saknar projektet en detaljerad plan med tydliga mål kan det bli en förvirrad resa där teamet inte riktigt vet hur de ska prioritera eller vem som ska göra vad, och när. Något som ofta leder till missförstånd, förseningar, merkostnader och ett sämre resultat.
Med en tydlig projektplan får alla inblandade en bra färdplan som tar projektet den snabbaste och rakaste vägen mot rätt mål. Planen utgör också en stabil grund som gör det lättare att förutse och hantera utmaningar. För att skapa en bra projektplan bör du vara tydlig med bland annat projektets omfattning och mål, tidsplaner, ansvarsområden, resurser, budget, leveranser och slutdatum. Ju bättre ni planerar ert projekt, desto bättre blir
resultatet.
2. Webbplatsen är inte skalbar eller framtidssäker
Det går fort inom webbutveckling. Bra idéer är en färskvara och de flesta vill få ut dem på marknaden så snart som möjligt. I den brådskan är det lätt att glömma bort att ta hänsyn till framtiden. En bra idé kommer att locka användare, vilket leder till mer trafik och högre belastning. Har inte projektet tagit höjd för den utvecklingen kan det leda till problem med sidan eller applikationen. Blir den trög att använda, eller rent av kraschar, letar sig användarna vidare.
3. Glöm inte säkerheten i din webbutveckling!
Det du utvecklar ska inte bara resultera i någonting snyggt, snabbt och användarvänligt. Det behöver även vara säkert att använda. Det finns några vanliga missar när det kommer till säkerhetsaspekten inom webbutveckling. Ett misstag är att komma ihåg autentisering men däremot glömma bort att den behöver kopplas till korrekt auktorisation. Autentiseringen verifierar att en person är en specifik användare (exempelvis genom lösenord, biometrisk skanning m.m.), medan auktoriseringen bekräftar att en viss användare har en specifik behörighet till valda resurser och åtgärder. Det vill säga: vad det är möjligt för en användare att göra efter att ha blivit autentiserad. Under webbutvecklingen är det viktigt att komma ihåg att det här är två olika saker, och att ha en korrekt auktorisation kopplad till autentiseringen.
Andra säkerhetsmissar under utvecklingen kan vara att inte kontrollera API:er innan känslig data skickas, inte ha koll på om kritiska operationer utförs på kundsidan eller att inte kontrollera om det finns sårbara bibliotek. Gör en checklista för säkerhetskontroller och detaljer när du skapar projektplanen så får du med alla viktiga detaljer som gör din webbplats säker.
4. Du tar inte hänsyn till olika skärmar i din webbutveckling
I dagens mobile first-värld där användarna kan ha många olika skärmar och upplösningar är det väldigt viktigt att använda en responsiv design i webbutvecklingen. Om du vill att dina användare ska få en smidig användarupplevelse oavsett vilken enhet de än använder så behöver du också ta hänsyn till det i din webbutveckling.
Det finns flera sätt att bygga responsiva webbplatser och applikationer som ser bra ut på alla enheter. Bland annat genom att:
Använda designmallar som automatiskt anpassar sig efter olika enheter och skärmar.
Ta hjälp av responsiva plattformsoberoende ramverk och följa t. ex Bootstrap-mönster och rutiner när du bygger.
Optimera innehållet (bilder, filer m.m.) så att det laddar snabbt och snyggt även på mobila enheter.
Testa det du utvecklar på flera olika sorters enheter med olika skärmar och upplösning innan lansering.
5. Användarupplevelsen glöms bort i processen
UX (User Experience), det vill säga användarupplevelsen, har blivit en av de absolut viktigaste framgångsfaktorerna inom webbutveckling. Dagens användare är otåliga och kräsna. Hamnar de på en sida som laddar långsamt eller är svår att förstå och att navigera blir de frustrerade och går vidare. Det här har lett till att användarupplevelsen blivit en mycket viktig konkurrensfördel eftersom den har så stor inverkan på om besökarna stannar kvar och återvänder.
Att optimera användarupplevelsen handlar om att tänka på helheten i designen. Från struktur och utseende till navigering och laddtider. Att inte tänka på användarupplevelsen kan ses lite som en ”övergripande miss”. Därför kan den delas upp i några ”undermissar” som är viktiga att tänka på under webbutvecklingen.
5:1 Bygga på med för mycket innehåll och för många funktioner.
Ju mer komplex din design blir, desto svårare och långsammare blir den att navigera. Prioritera det viktigaste och skapa en enkel design som är lätt att överskåda och att navigera.
5:2 Inte optimera för prestanda.
Att testa i din lokala utvecklingsmiljö ger dig perfekta förutsättningar med bra anslutningar och snabba hastigheter. Men så ser det inte ut för många användare ute i verkligheten. Det som fungerade bra när du testade kan driva en användare med en långsam mobilanslutning till frustration. Du kan förbättra prestanda och laddtider bland annat genom att ta hänsyn till olika förutsättningar, optimera innehållet och ha små filstorlekar, minimera koden i CSS och JavaScript, ha HTTP-komprimering på serversidan m.m.
5:3 Göra det krångligt att interagera eller konvertera.
En bra användarupplevelse gör det enkelt för användaren att vidta åtgärder och gå vidare. CTA-knappar och länkar försvinner lätt om designen är rörig. Krävs det en komplicerad process för att åstadkomma något (exempelvis behöva fylla i ett formulär i flera steg för att kunna få information) är det många användare som struntar i det. Gör det enkelt, tydligt och lockande att använda webbplatsen.
5:4 Inte prioritera användbarhetstester.
Det är viktigt att testa användarupplevelsen under webbutvecklingen. Det ger en viktig feedback och aktivitetskartor som ökar förståelsen för användarnas beteende. Det bästa är att göra användbarhetstesterna tidigt under webbutvecklingen när det är lättare att göra större förändringar.
6. Förståelsen för SEO saknas
Sökordsoptimering (SEO) är avgörande för att användarna ska kunna hitta din webbplats när de använder sökmotorer som Google. Det är ett vanligt misstag att glömma bort det här under webbutvecklingen. Eller att tro att SEO bara handlar om att använda sökord. Vill du verkligen optimera din webbplats för bästa möjliga synlighet behöver optimeringen ske under hela utvecklingsprocessen. Inte bara piffas till på slutet. Det lyckas du med genom att:
Skapa ett unikt och intressant innehåll med relevanta sökord och metadata.
Skapa en ren och SEO-vänlig URL-struktur som är lätt att läsa, enkel att förstå och som är relaterad till sidans innehåll.
Använda header-taggar (främst <h1>- och <h2>) för få med sökord på rätt plats i sidans innehåll.
Rensa bort duplicerat innehåll.
Skapa en sökningsbar webbplatsarkitektur.
Optimera webbplatsen så att den laddar snabbt. Sökmotorerna prioriterar webbplatser som laddas snabbt och ger en optimal användarupplevelse.
Precis som med skalbarheten och användarupplevelsen är det viktigt att SEO är med redan från första början, så kom ihåg att inkludera det i projektplanen.
Vill du veta mer om hur du lyckas med din webbutveckling? Vi på Arizon hjälper allt från små nystartade företag till stora bolag med webbutveckling. Tack vare vår unika tjänst Software Development as a Service kan du få all kompetens du behöver för att lyckas med ditt projekt. Hör av dig till oss så hjälper vi dig!
Comments